Telefon: SE K750i
Sieć: Era Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2007 Posty: 1072 Otrzymał 145 piw(a) Skąd: Puławy
Wysłany: 2008-01-23, 22:57 "Choroba SMS-owa"
Cytat
Trzecia ofiara SMS-owej choroby
Pierwsza w Nowej Zelandii, trzecia na świecie ofiara texting synosynovitis, czyli “choroby esemesowej. 20-letnia studentka stomatologii Fleur de Vere Beavis pisała do 100 SMS-ów dziennie i w efekcie wystąpił u niej silny stan zapalny kciuka i części dłoni - pisze Rzeczpospolita.
Jest to schorzenie podobne do znanej także w Polsce choroby de Quervaina, bardzo bolesnej i pojawiającej się u osób wykonujących powtarzane czynności manualne, a także u zapaśników i osób grających w kręgle.
Fleur de Vere Beavis musiała brać silne środki przeciwbólowe, spróbowała też pisać wiadomości lewą ręką - w efekcie ma chorą nie tylko prawą, ale i lewą rękę. Lekarz zalecił jej odpoczynek i - zamiast pisania - rozmawianie.
Na nową chorobę zapadł także uczeń w Singapurze i 15-latka z Australii. (WitekT)
źródło: Rzeczpospolita
Jak dla mnie aż nie możliwe i przerażające. Dobrze, że ja nie wysyłam tylu esów.
1. Używaj opcji Szukaj.
2. Nie spamuj. Nie pisz postów typu dzięki tylko postaw piwko lub pomógł.
Phil93 Friends
Telefon: Benq Siemens C81
Sieć: Plus GSM Pomógł: 1 raz Wiek: 15 Dołączył: 07 Sty 2008 Posty: 11 Skąd: West Coast
Wysłany: 2008-01-24, 21:44
To musiał być Sony Ericsson. Tylko one mają tak nie wygodne klawiaturki
Oczywiście sam fakt że można uzależnić się od pisania SMSów jest przerażający jednakże nie sądze aby przy polskich cennikach operatorów ktoś byłby w stanie się uzależnić
Telefon: SE K750i
Sieć: Era Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2007 Posty: 1072 Otrzymał 145 piw(a) Skąd: Puławy
Wysłany: 2008-01-24, 21:49
Phil93 mój kolega kupił sobie K550i z tymi małymi klawiszami i mówię Ci z reką na sercu, że przez 3 dni wysłał 656 smsów. Potwierdzę to screenem, ale dopiero za tydzień
1. Używaj opcji Szukaj.
2. Nie spamuj. Nie pisz postów typu dzięki tylko postaw piwko lub pomógł.
Piental Uploader
Telefon: Siemens C65
Sieć: Plus GSM
Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 21 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Złoczew City :D