Telefon: Nokia e50 + 2GB
Sieć: Era Pomógł: 5 razy Wiek: 16 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 310 Otrzymał 55 piw(a) Skąd: lol
Wysłany: 2007-06-27, 00:21 Zdejmowanie blokady simlock via irda
UWAGA !!
JEŻELI MASZ ZAMIAR SKORZYSTAĆ Z MOJEGO PORADNIKA, PAMIĘTAJ, ŻE NIE JEST TO DO KOŃCA LEGALNE I POPRZEZ TAKIE CZYNY MOŻNA USZKODZIĆ TELEFON LUB STRACIĆ NA NIEGO GWARANCJĘ ! Przygotowanie:
Aby zlikwidować simlocka z naszego telefonu będziemy potrzebować następujące rzeczy:
Aplikacje java należy zainstalować w telefonie, uruchomić PapuaUtlis. Oczywiście w telefonie uruchomić port podczerwieni i zbliżyć do tego z komputera.
Czynności:
W tej częsci chcę opisać już wszystkie czynności związane ze zdejmowaniem simlocka.
Do roboty
Zaczynamy od już zainstalowanej w naszy telefonie aplikacji px65v4 (jeśli nie zainstalowałeś jeszcze, to zrób to w tym momencie)
Uruchamiamy i ustawiamy dostęp dla sesji:
Na pytanie czy zezwalamy javie na dostęp do kabla klikamy nie i czekamy, aż wygenerują się kody:
Teraz czas na emulowanie portu irda pod port com.
Uruchamiamy plik setup.exe, wciskamy przycisk install i wybierami port od 5-18, ja użyłem 16.
Teraz, gdy mamy już wszystko gotowe przechodzimy do PapuaUtlis
W kolumnie Port wybieramy port, w którym "jest" nasz port podczerwieni i przechodzimy do zakładki "Codes".
Teraz zaczynają się schodki... Musimy przepisać kody, które aplikacja px65v4 wygenerowała (jeśli jeszcze ich nie ma, musisz troche poczekać). IMEI oraz HASH przepisujemy taki jaki się wygenerował, opuszczając kreski (-), ESN czytając od końca po 2 znaki od lewej (głupio napisane ;/), czyli tak - nasz ESN 33D4-8798, czyli przepisujemy tak 9887D433.
Teraz Klikamy na przycisk "Calc. SKEY + BootKEY", teraz nasz komputer oblicza te kody. W tym czasie możemy wyłączyć aplikację px65v4 w telefonie, jednak zostawić go nadal przy porcie podczerwieni.
Teraz szukamy odpowiedniego kodu HWID, obok mamy wpisane kody do danych modeli telefonów.
Klikamy teraz przycisk Freia.log, gdy progra pyta się o zapisanie wciskamy anuluj, a w następnym oknie klikamy Yes.
Jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze, to mamy już zdjętego simlocka z naszego telefonu.
Narazie testowałem to tylko na swoim SiemensieC65. Proszę o komentarze i pisanie, czy wam ten opis pomógł zlikwidować simlocka z telefonu.
Telefon: Siemens c75
Sieć: Era Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 23 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Z POLSKI
Wysłany: 2007-12-26, 22:53
Piotrek, Witam chodzi o sim lock via irda Ehh.... wklejam do fona w aplikacje ten px cos tam wlanczam i wyskakuje mi dla sesji wciskam ok i dlaej jest blad
Telefon: Siemens c75
Sieć: Era Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 23 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Z POLSKI
Wysłany: 2007-12-27, 12:34
Nprawilem blad !!.aplikacja ktora wgrywacie to px65v4 !! A w c75 trzeba sciagnac px75v1 !! lub ViperGsM. Kolejny problem Hash piszemy tez od tylu czy jak ??